Kisah Hujung Minggu

“Ustaz, kami jemput Ustaz bagi ceramah untuk pelajar tahun 2”, saya menerima sms daripada salah seorang pimpinan Pertubuhan Jururawat Pelatih (PJP), PPUM. Kebetulan pada minggu tersebut saya tidak mempunyai program lantas saya menerima jemputan ini. Ini bukanlah kali pertama saya menyampaikan ceramah kepada pelajar-pelajar kejururawatan PPUM ini, tepi untuk kesekian kali ke berapa pun saya sudah lupa.

Pada sebelah petangnya saya merancang untuk turut sama dalam himpunan besar rakyat di Kuala Lumpur. Manakala di sebelah malamnya pula buat kali pertama saya akan menghadirkan diri ke Sekolah Pemikiran Muda (SPM) sebagai pelajar baru. Manakala keesokkan harinya kami perlu mengikuti seminar Dr Burhanuddin Al-Helmy, seorang tokoh pejuang bangsa yang amat di segani.

Terfikir di dalam minda, “padat juga jadual minggu ini”. Walaupun agak keletihan kerana keadaan fizikal badan masih lagi tidak sembuh sepenuhnya, saya gagahi juga untuk menghadiri semua acara yang telah dirancang.

Biasalah adat hidup sebagai anak muda, semua perkara harus dilalui bagi memantapkan lagi pengalaman hidup. Keseluruhan jadual yang disusun ini semuanya mempunyai perkaitan rapat dengan pembangunan jiwa kendiri pada diri saya.

Melalui ceramah yang disampaikan ini, sekurang-kurangnya saya dapat membiasakan diri untuk berinteraksi dengan para peserta dan pada masa yang sama dapat meningkatkan lagi gaya penyampaian saya dari semasa ke semasa. Sebagai seorang yang masih baru di dalam bidang training ini, saya seharusnya menggunakan konsep “fast learner” bagi menjadikan diri terus maju ke hadapan.

Semasa berkongsi ilmu bersama para peserta, saya cuba membawa mereka menghayati profesion mereka sebagai seorang jururawat merupakan suatu profesion yang mulia di sisi Allah. Hal demikian kerana, sebagai seorang jururawat mereka sentiasa berhadapan dengan ujian dan cabaran yang cukup tinggi.

Selain itu, saya turut menyentuh berkenaan tugas seorang jururawat yang tergolong di dalam bahagian ibadah umum. Sebelum ini, seringkali berlaku salah faham dimana ramai yang menganggap bahawa bekerja bukanlah suatu ibadah. Salah faham berkenaan dengan konsep ibadah ini sememangnya berlaku dalam kalangan masyarakat. Ini kerana sebahagian besar daripada mereka hanya menganggap ibadat itu hanyalah bersolat, membaca al-Quran dan berpuasa. Tetapi perkara yang berkaitan dengan urusan dunia bukanlah dianggap sebagai ibadah.

Saya terus mengheret para peserta untuk memahami konsep pekerjaan sebagai ibadah dan ianya perlulah mempunyai 6 syarat seperti yang digariskan oleh Prof Dr Yusof Al- Qardhawi.
Selepas selesai sahaja menyampaikan ceramah, saya sempat beramah mesra bersama-sama dengan tenaga pengajar daripada kolej kejururawatan tersebut.

Usai sahaja berprogram di sana, saya terus memecut motorsikal untuk pulang memandangkan jam sudah menunjukkan jam 12.00 tengah hari. Agenda seterusnya mesti saya teruskan iaitu bersama-sama teman-teman yang lain berhimpun membantah ISA!.

Sebaik sampai dirumah, semua teman-teman sudah tiada kecuali Din Baijuri. Tanpa melengah-lengahkan masa, saya bersama Din. Kami bergerak daripada rumah menuju ke stesen Taman Jaya. Sampai sahaja di Masjid Jamek, kami mengambil keputusan untuk tidak bersolat di Masjid Jamek kerana bimbang akan disekat seperti peristiwa Bersih sebelum ini. Kami halakan tujuan kami ke arah Masjid India dan bersolat Zohor di sana. Selepas merasa kepedihan semburan gas dan water canon semut-semut merah kami terus bergerak dan berkumpul di Jalan Raja Laut. Usai sahaja perkumpulan tersebut, saya terus bergegas pulang memandangkan pada sebelah malamnya saya perlu mengikuti kelas Sekolah Pemikiran Muda.

(Gambar daripada blog Abg Syaari)

Agak berat juga tugasan yang perlu saya selesaikan iaitu membaca dan membedah bab yang telah diberikan kepada saya daripada buku Risalah Untuk Kaum Muslimin karangan Prof Syed Naquib Al-attas. Pada malam tersebut juga, para pelajar disajikan dengan teknik-teknik membedah buku oleh Syed Munawwar. Namun begitu, ketibaan saya ke sana agak terlewat dan hanya mampu meraih picisan-picisan akhir ilmu yang dibincangkan.

Pertamanya saya terlewat kerana membantu seorang teman yang tersesat di Kuala Lumpur. Keduanya saya sendiri tersesat ketika menuju ke tempat program tersebut. Di sebabkan tersesat, saya melalui kawasan Stadiun Melawati, tempat berlangsungnya konsert antara dunia anjuran GAMIS. Alang-alang sudah lalu, saya singgah sebentar di Stadium Melawati bagi meninjau kawasan sekitar konsert tersebut. Meriah seperti yang dijangkakan. Tahniah sahabat-sahabat saya dan Abang Dzul selaku naqib saya di atas kejayaan menjayakan konsert tesebut.

Pada keesokkan harinya, kami diminta untuk menghadiri Seminar Memperingati Prof Dr Burhanuddin Al-Helmy, bekas Yang Di Pertua Agung PAS. Termangu saya sendirian memikirkan kehebatan yang ada pada tokoh yang dihilangkan jasanya di dalam sejarah negara kita ini.

Seorang pemimpin Islam yang saya kira merentas zaman. Di kala masyarakat masih lagi berada pada tahap rendah pemikirannya, beliau muncul sebagai seorang tokoh yang mempunyai latar belakang pendidikan yang cukup tinggi. Dengan perwatakan yang sederhana, tertonjol karismatik beliau sebagai seorang pemimpin sehingga disenangi oleh pelbagai kaum. Beliau juga menguasai pelbagai bahasa yang menjadikan beliau seorang pemimpin yang unik. Mungkin YB Nizar merupakan klon kepada Dr Burhanuddin pada hari ini.

Selepas selesai sesi pagi seminar tersebut, kami para pelajar diminta pulang untuk meneruskan slot perbincangan berkenaan epistimologi ilmu bersama seorang pencaramah yang dijemput khas daripada ISTAC. Perbincangan berkenaan konsep ilmu ini berjalan sehingga jam 4.30 petang. Selepas itu, kami diberi sedikit taklimat oleh pihak jawatankuasa SPM, dan kemudiannya kami bersurai kira-kira jam 5.30 petang.

Advertisements
This entry was posted in Cetusan Idea. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s