Pengurusan Ekonomi Peribadi Dalam Tempoh COVID 19

Semalam sempat mendengar bual bicara atas talian oleh Dr Aznan Hasan dengan Syeikh Zakaria Othman bertajuk “Ibrah Nabi Yusof AS Dalam Perancangan Jangka Panjang”.

Apa yang menarik adalah, selain perbincangan ibrah terhadap pengurusan kewangan negara, Dr Aznan juga menyentuh berkenaan dengan pengurusan peribadi atau rumah tangga.

Di dalam Al Quran, Allah merakamkan aspek perlaksanaan pengurusan ekonomi di dalam ayat 47-49 melibatkan 3 fasa. Fasa pertama zaman kemakmuran sebelum berlaku bencana, fasa kedua zaman bencana dan fasa ketiga fasa kejayaan selepas berjaya mengharungi bencana.

Mafhum firman Allah SWT ayat 47-49 Surah Yusof :

“Supaya kamu bertanam tujuh tahun (lamanya) sebagaimana biasa; maka apa yang kamu tuai hendaklah kamu biarkan dibulirnya kecuali sedikit untuk kamu makan. (Ayat 47) –

Kemudian sesudah itu akan datang tujuh tahun yang amat sulit, yang menghabiskan apa yang kamu simpan untuk menghadapinya (tahun sulit), kecuali sedikit dari (bibit gandum) yang kamu simpan. (Ayat 48).

Kemudian setelah itu akan datang tahun yang padanya manusia diberi hujan (dengan cukup) dan dimasa itu mereka memeras anggur”. (Ayat 49)

Daripada ayat 47, beberapa ibrah dapat diambil bagi tujuan pengurusan ekonomi peribadi dan rumah tangga.

Antaranya :

Pertama : Bertanam Tujuh Tahun (lamanya) Sebagaimana Biasa.

Dalam tempoh PKP ini, jika berkemampuan untuk menghasilkan pendapatan, maka maka berusahalah. Bagi pekerja disektor awam dan swasta yang tidak terjejas maka pendapatan akan beroleh seperti biasa.

Bagi peniaga, ada yang terjejas dan ada yang meningkat.

Prof Dr Hamka menyatakan bahawa, bertanam tujuh sebagaimana biasa ini mesti dilakukan secara bersungguh-sungguh. Maka bagi golongan yang mempunyai ruang untuk mendapat pendapat lebih samaada didalam sektor makanan atau perniagaan atas talian, maka gunakanlah ruang sebaiknya.

Keduanya : Biarkan Dia Pada Tangkai-Tangkainya.

Apa yang menarik disentuh oleh Dr Aznan berkenaan dengan tafsiran “Biarkan dia pada tangkai-tangkainya” adalah bagaimana wang yang kita perolehi mesti disimpan sebahagiannya untuk menghadapi kesusahan mendatang.

Perolehan ini termasuk moratorium yang diberikan oleh Bank Negara yang memberi pelepasan kepada kita tidak membayar pembiayaan peribadi, kereta, rumah dan sebagainya. Ini juga termasuk pengeluaran KWSP akaun dua yang boleh dikeluarkan bagi menampung perbelanjaan pada musim COVID 19 ini.

Wang yang disimpan, bukan disimpan dalam akaun biasa, tetapi mestilah disimpan dalam akaun yang memberi jaminan serta pulangan yang terbaik. Sebagai contoh didalam akaun simpanan tetap jangka pendek atau simpanan dalam Tabung Haji, Koperasi dan sebagainya yang mempunyai pulangan yang lebih daripada biasa.

Teringat kupasan Dr Basri Ibrahim, Ketua Pengurusan Syariah PNB ketika menghadiri Bicara Maqasid Pelaburan PNB di UUM sebelum ini, jika pada musim bukan darurat, kita mungkin boleh menyimpan harta dalam bentuk aset seperti rumah, tanah dan sebagainya. Tetapi dalam fasa darurat, wang tunai itu lebih penting bagi tujuan menghadapi sebarang kemungkinan.

Jika wang disimpan dalam bentuk aset, risiko yang boleh dihadapi antaranya apabila berlaku musibah kita perlu mencairkan aset untuk untuk berbelanja. Risiko lain pula muncul dimana proses untuk mencairkan aset bukan mudah dan mengambil tempoh yang panjang. Hari ini jual rumah bukan akan terus terjual terutama dalam tempoh suasana ekonomi yang tak menentu ini. Kecualilah kita mempunyai lebihan tunai ditangan yang mencukupi.

Oleh itu, penting juga kita menyimpan dalam bentuk tunai dan melabur didalam insitusti kewangan yang selamat yang memberi pulangan yang baik dan terjamin. Jika terdapat kemudaratan, maka dalam tempoh yang singkat mampu untuk berbelanja dengan rizab kewangan yang ada.

Ketiga : Sedikit Dari Bahagian Yang Kamu Jadikan Untuk Makan.

Di dalam fasa COVID 19 ini, kita perlu mendidik diri kita untuk berjimat cermat. Berbelanja dengan mengukur poket sendiri.

Perbelanjaan wajib bulanan perlu dikemaskini semula termasuk bil utiliti mengikut keperluan berdasarkan pendapatan dan rizab kita ada. Misalnya jika sebelum ini astro pakej penuh, mungkin boleh dikurangkan kepada pakej biasa atau Astro Njoi.

Kebiasaannya, pada bulan Ramadan pola berbelanjaan rakyat Malaysia akan meningkat berbanding bulan biasa. Sewajarnya perbelanjaan Ramadan pada tahun ini boleh dibuat secara sederhana.

Bukan hanya Ramadan, tetapi sambutan Aidilfitri pada tahun ini juga wajar disambut secara sederhana.

Hal demikian kerana, impak pasca COVID 19 ini akan berlanjutan sehingga 6 bulan 12 tahun kepada ekonomi dunia dan negara kita khususnya. Maka beringatlah.

Untuk Golongan Fakir Miskin?

Mungkin ada yang bertanya, relevenkah pengurusan ini untuk golongan yang langsung tidak berkemampuan seperti asnaf fakir dan miskin serta hilang pekerjaan?

Bagi golongan yang langsung tidak mempunyai pendapatan maka dikisahkan juga di dalam Surah Yusof melalui kisah adik beradik beliau yang datang dari Palestin untuk meminta bantuan khususnya makanan yang diterjemahkan dalam bentuk gandum.

Maka disana, menjadi tanggungjawab kerajaan melalui agensi yang ada untuk membantu golongan ini seperti mana Nabi Yusof membantu abang-abang beliau yang datang memohon pertolongan.

Golongan masyarakat terutama jiran tetangga dan ahli keluarga juga perlu menghulurkan tangan bagi membantu mereka yang memerlukan disaat ini.

Bagi golongan ini, pihak Lembaga Zakat Negeri Kedah berusaha membantu mereka melalui agihan bekalan makanan secara berperingkat sehingga akhir Ramadan bagi memastikan seluruh rakyat di Negeri Kedah tidak terputus bekalan makanan. Agihan makanan juga dijalankan oleh pihak kerajaan melalui pejabat ADUN dan Parlimen, NGO, JKM dan agensi-agensi lain serta perseorangan.

Agihan ini sebagai pelengkap kepada bantuan wang tunai yang diberikan oleh kerajaan melalui Bantuan Prihatin Nasional yang diberikan kepada seluruh rakyat Malaysia yang berkelayakan.

Faisal Mustaffa
Jitra, Kedah

Nota : Ulasan ini sebahagiannya adalah olahan penulis yang memetik konteks daripada perbahasan Dr Aznan semalam.

This entry was posted in Artikel and tagged . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s