Malu Mengaku Orang Kedah

“Saya malu sebagai orang Kedah,” balas mesej seorang netizen yang mengkritik LZNK dalam sebuah group WhatsApp selepas saya mesej beliau secara peribadi.

Ketika viral sebuah kes baru-baru ini, seseorang yang saya tidak kenali secara terbuka mengkritik pihak zakat di dalam group tersebut. Memandangkan ahli group tersebut mempunyai masyarakat pelbagai latar belakang terdiri daripada anak-anak Kedah yang tinggal di dalam dan di luar Kedah, saya tidak membalas komen tersebut secara terbuka, sebaliknya mengirim mesej secara peribadi kepada beliau.

Ditambah lagi dengan masalah “hoarding disorder” yang mereka hadapi, menambah lagi belas kasihan netizen kepada mereka. Menyimpan sampah tanpa dibuang dan hidup bersama-sama dengan sampah di dalam dan di luar rumah.

Apabila beliau mengkritik secara terbuka, saya mengambil pendirian untuk tidak menjawab secara terbuka tetapi mengirim mesej kepada beliau secara tertutup kerana di dalam group tersebut juga terdapat salah seorang ahli Lembaga Zakat Negeri Kedah. Tidak manis sekiranya bersuara di hadapan orang yang saya hormati dalam keadaan panas tersebut.

Sebagai salah seorang anak Kedah yang berada di perantauan, beliau malu menjadi anak Kedah, tetapi di Kedah masih ada kemiskinan seteruk kes tersebut. Beliau malu dengan pengurusan zakat di Kedah yang gagal membasmi kemiskinan.

“Saya tak malu, tuan. Kerana kemiskinan ini ada di mana-mana sahaja. Kami berusaha membasmi kemiskinan sedaya upaya kami dengan dana yang ada. Tidak seperti di sesetengah negeri kaya, kami terima hakikat Kedah negeri kedua KDNK terendah di Malaysia. Jadi kayu ukur sebagai negeri kedua termiskin,” balas saya.

Apabila beliau menyatakan beliau tinggal di salah sebuah negeri maju di Malaysia, saya menghantar satu kes kemiskinan di negeri tersebut yang hampir sama dengan kes viral di Kedah.Kes tersebut saya sudah panjangkan kepada pihak zakat negeri tersebut dan ianya dalam makluman mereka. Sudah lebih setahun, tetapi tidak mahu berubah kerana sikap.

Selepas penjelasan demi penjelasan, nada beliau berubah dan meminta izin untuk berhenti berbincang isu tersebut.

Bagi saya, tidak adil bagi seseorang yang telah keluar dari Kedah lebih 20 tahun, menghakimi pengurusan kemiskinan di Kedah hanya berdasarkan satu kes viral. Sudah tentu ada kisah di sebaliknya.

Saya menyakini bahawa di peringkat awal viral kemiskinan, orang akan menyalahkan agensi zakat. Tetapi jika kemiskinan itu berlaku di seluruh Malaysia, maka peluru yang ditujukan kepada pihak zakat akan beralih kepada pihak kerajaan.

Bajet zakat setahun lebih kecil daripada bajet pembasmian kemiskinan oleh kerajaan. Agihan zakat adalah kepada 8 asnaf termasuk disana fakir, miskin, fisabilillah, amil, muallaf dan sebagainya.

Kemiskinan bukan isu Kedah, tetapi isu negara. Bukan hanya isu Malaysia, tetapi isu dunia.

Kemiskinan tidak mengenal bangsa, bahkan juga merentas agama seperti yang dibincangkan di dalam buku Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty.

Jika diselak lembaran setiap negeri dari utara ke selatan, timur dan barat, maka akan ada orang miskin yang setara dengan kes viral di Kedah.

Beberapa hari selepas itu, viral satu kes di Johor. Kemudian di Negeri Sembilan. Hari ini viral kes kemiskinan di Kuantan, Pahang.

Kini netizen mula membangkitkan persoalan, agenda pembasmian kemiskinan oleh kerajaan selama ini gagal?

Kepada orang Kedah, jangan malu kita orang Kedah. Kepada anak-anak Kedah di perantauan, walaupun sudah lama menetap di luar Kedah, jangan malu apabila viral kemiskinan di Kedah kerana setiap apa yang berlaku ada kisah di sebaliknya. Kemiskinan bukan hanya isu Kedah, tetapi kemiskinan adalah isu nasional. Ada di mana-mana sahaja.

Faisal Mustaffa
Jitra, Kedah

This entry was posted in Artikel, Zakat. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s