Miskin Kerana Malas

“Maaf cakap Tuan Syeikh. Salah satu penyebab berlaku kemiskinan adalah LELAKI YANG MALAS”, ujar Prof Madya Dr W.A. Amir Zal dalam forum “Kemiskinan dan Kesejahteraan” sempena SKIK 2020.

Menurut Prof Madya Dr Wan Amir Zal, Pengarah Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan UMK, salah satu punca kemiskinan yang sukar untuk diatasi adalah lelaki yang malas. Samaada ketua keluarga atau anak lelaki yang malas untuk bekerja.

Tanpa beliau menafikan, sememangnya ada orang yang miskin kerana tiada daya upaya dan perlu diberikan ikan sepanjang hidup. Misalnya orang tua, orang sakit, miskin disebabkan anak ramai dan sebagainya.

“Bayangkan Tuan Syeikh. Bila kami turun untuk menjalankan penyelidikan ke rumah-rumah orang miskin, mereka masih lagi tidur lena diwaktu pagi”.

Jika penyelidik yang menjalankan kajian dilapangan pun menemui perkara sedemikian, apatah lagi masyarakat setempat dan institusi yang menjaga kebajikan golongan ini.

Berdasarkan kajian beliau, salah satu ancaman kepada golongan miskin yang malas ini adalah “social capital” atau modal sosial. Tanpa menafikan modal sosial di Malaysia adalah tinggi, dimana ramai rakyat Malaysia cakna akan kemiskinan. Disamping dana yang diberikan oleh kerajaan, rakyat cukup bermurah hati untuk membantu golongan yang memerlukan.

Namun begitu, kebaikkan ini boleh membawa kepada keburukan bagi golongan miskin malas.

Modal sosial ini perlu diseimbang, tidak boleh berkurang dan tidak boleh berlebihan. Air yang kurang gula akan tawar, jika terlebih membawa kepada penyakit. Begitu juga ubat, jika diambil dibawah dos tidak menjadi penawar tetapi jika berlebihan akan menjadi racun membawa kepada kematian.

Bahkan P Ramlee menunjukkan kepada kita dalam memberikan kasih sayang kepada anak-anak didalam filem Anakku Sazali, jika anak-anak terlalu dimanja dan diberikan kasih sayang maka disana kita seolah-olah membuka pintu kerosakkan kepada mereka.

Begitu juga dengan orang miskin yang malas.

Pernah suatu ketika melawat sebuah agensi yang turut menyediakan dana bagi membasmi kemiskinan. Bagi tujuan meningkatkan taraf hidup golongan ini, pihak agensi telah menyediakan pelbagai bentuk bantuan seperti bantuan penternakan binatang seperti kambing, lembu, lembu tenusu, bantuan latihan teknikal berkaitan jentera pertanian, bantuan dan bimbingan perniagaan dan pemasaran produk dan pelbagai bentuk bantuan.

Apabila diberi kambing, kambing habis dijualnya. Diberi mesin rumput, penyembur racun, baca dan sebagai semua habis dijual. Apabila diadakan latihan dimana pihak agensi datang ke rumah dan menyediakan elaun harian, datang sehari dua kemudiannya terus tidak datang kerana malas.

Jika yang bersikap sedemikian adalah seorang ayah, maka ianya berpotensi berjangkit kepada isteri dan anak-anak.

Pada waktu pagi bangunnya lewat. Menjelang malam, menghabiskan masa dikedai kopi. Belum dicampur lagi dengan aktiviti tidak berfaedah yang dijalankan.

Malas bekerja kerana mahu bangun lewat, menghabiskan masa menahan burung, main dam aji, memancing tanpa ada batasan waktu, tikam ekor dan sebagainya. Lebih parah apabila mula mencuba air ketum, dadah dan sebagainya.

Lebih parah mereka berasa selesa dengan bantuan yang diperolehi daripada pihak berwajib dan masyarakat. Ini adalah realiti masyarakat.

Jika penduduk ditaman-taman perumahan, kondominium dan banglo-banglo mewah tidak kenal jiran tetangga, bertegur sapa sekali sekala ketika bertemu disurau atau kenduri kendara. Tetapi masyarakat kampung mereka saban hari hidup bermasyarakat saling tegur menegur antara satu sama lain.

Lebih mudah untuk berpeleseran seperti bersekedudukan tanpa nikah, parti liar dan sebagainya diperumahan kerana jiran tetangga tidak ambil peduli. Jiran tidak peduli, imam masjid pun tidak peduli. Tiada makan minum pun tiada siapa peduli. Sakit demam, jika tiada keluarga hanya sendiri-sendiri.

Tetapi jika berlaku dikampung-kampung, jika ada kes bersekedudukan tanpa nikah, pesta liar dan sebagainya imam secepat mungkin akan turun serta melaporkan kepada pihak berwajib. Jika tiada makan dan minum, ada jiran tetangga yang menghulurkan bantuan. Sakit demam, jiran tetanggalah yang akan membantu untuk dibawa ke klinik walaupun jiran tetangga itu tidaklah kaya.

Itu realiti kehidupan masyarakat kampung. Dibulan Ramadan bertukar juadah jiran tetangga. Bagi yang miskin akan menerima juadah dari jiran tetangga. Adakah perkara ini berlaku diperumahan elit? Jika ada mungkin kes terpencil, tetapi hidangan diatas meja lebih banyak dibeli dibazar ramadan berbanding hasil air tangan jiran setaman.

Jika viral sesuatu isu, mereka cepat menunding jari orang itu salah, orang ini salah. Tetapi tanpa mereka sedari, disana juga ada ramai orang yang mempunyai hati nuraini seperti mereka.

Ketika kita menyangka hanya kita sahaja mempunyai hati, diluar sana ribuan manusia turut mempunyai hati seperti kita. Bahkan mungkin lebih suci dan bersih daripada kita.

Mungkin sudah tiba masanya untuk kita mencipta antivirus kepada penyakit malas ini.

Siru ala barakatillah.

Faisal Mustaffa
Jitra, Kedah

This entry was posted in Artikel, Zakat. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s