CARA DAFTAR LOGO SAHABAT ZAKAT KEDAH

Sijil Muzakki atau dikenali juga sebagai Sahabat Zakat Kedah merupakan inisiatif Lembaga Zakat Negeri Kedah untukmemperkenalkan produk pembayar zakat kepada masyarakat.

Idea perlaksanaan sijil muzakki dan logo sahabat zakat Kedah muncul apabila gelombang “Buy Muslim First” atau BMF bergelegar dalam kalangan masyarakat. Namun menjadi kesulitan kepada umat Islam untuk memilih barangan keluaran muslim kerana tiada asas yang boleh dijadikan sebagai tanda bahawa sesuatu produk itu adalah milik orang Islam.

Logo halal misalnya boleh dimiliki oleh peniaga bukan Islam. Bahkan jika dirujuk kepada nama, banyak nama-nama yang menjadi symbol kepada orang Islam seperti masjid, surau, nama tokoh wanita seperti Fatimah, Aisyah diletakkan kepada produk orang bukan Islam.

Hal ini menjadi kekeliruan dalam kalangan masyarakat untuk memilih produk yang benar-benar dihasilkan oleh orang Islam.

Bermula daripada masalah yang dibangkitkan tersebut, maka pihak LZNK mengeluarkan sijil muzakki dan logo sahabat zakat kedah bagi tujuan membantu para peniaga yang menunaikan zakat untuk mempromosikan produk mereka.

Selain daripada logo halal, para pengguna boleh memastikan juga melalui logo sahabat zakat kedah bahawa produk yang dipasarkan adalah milik umat Islam.

Sijil Muzakki telah dilancarkan pada 22 Mei 2020 oleh Sahibus Samahah Mufti Negeri Kedah Darul Aman.

Para pembayar zakat tidak secara automatik akan mendapat sijil ini. Selepas membuat pembayaran zakat, pihak pembayar perlu membuat permohonan. Pihak LZNK akan membuat siasatan berkenaan dengan pemilik syarikat, peratusan milikan muslim, serta ketepatan dalam membuat taksiran berdasarkan kepada penyata kewangan syarikat atau ianya tepat berdasarkan siasatan pihak LZNK.

Pihak LZNK melalui Jabatan Pengurusan Zakat Korporat akan memantau dari semasa ke semasa berkenaan dengan logo yang dikeluarkan. Pihak LZNK dalam proses menyiapkan sistem dimana para pengguna hanya perlu scan bar code dilogo SZK dan sistem akan mengesahkan produk tersebut adalah sah dan diiktiraf LZNK.

Tempoh sah logo adalah hanya setahun dan akan direkodkan dalam sistem yang akan dibangunkan oleh LZNK didalam Zakat On Touch. Jika peniaga tersebut tidak menunaikan zakat tanpa sebab munasabah, maka logo tersebut akan ditarik.

Tetapi jika tidak dapat menunaikan zakat disebabkan kegawatan ekonomi dan selepas taksiran diperakui bahawa pembayar tidak layak menunaikan zakat, maka pihak LZNK membenarkan ianya digunakan bagi tujuan menguatkan kembai produk mereka sebagai tanda sokongan kerana ketika mana mereka untung, mereka menunaikan zakat tanda taat pada Allah SWT.

Logo Sahabat Zakat Kedah bukan hanya berteraskan kepada keuntungan, tetapi logo ini sebagai ‘tanda’ sokongan yang tidak berbelah bahagi LZNK kepada pembayar zakat walaupun dalam apa jua keadaan.

Ketika senang, pembayar menunaikan zakat untuk disalurkan kepada fakir dan miskin.

Ketika pembayar susah, LZNK mampu memberikan tanda sokongan melalui logo pada produk mereka.

Logo ini juga telah diproses untuk pendaftaran trademark dibawah MyIPO dan pihak LZNK dalam proses menunggu kelulusan.

Insya Allah, akan terjalin mahabbah antara satu sama lain.

Muzakki dan Mustahik berpisah tiada. Keduanya wajib disantuni.

Sebarang pertanyaan dan permohonan borang sijil muzakki sila hubungi :

Jabatan Pengurusan Zakat Korporat

0195591055

atau whatsapp

http://wasap.my/60195591055

Faisal Mustaffa
Jitra, Kedah

This entry was posted in Artikel. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s