SAFF SOLAT JEMAAH COVID 19 JARAK 1 METER DI MASJID : MENYALAHI SUNNAH & TANDA AKHIR ZAMAN?

Petang ini ditanya oleh seorang sahabat berkenaan dengan artikel yang tular tentang kaedah solat jemaah yang tidak sempurna saffnya. Kerana tidak rapat yang bercanggah dengan sunnah. Beliau merujuk kepada kenyataan ustaz warganegara Timur Tengah yang tinggal di Pantai Timur.

Saya bukan alim untuk memberikan jawapan, tetapi apabila ditanya sudah tentu perlu untuk memberikan jawapan agar tidak bertambah kekeliruan. Apatah lagi, kekeliruaan yang ditimbulkan tersebut bercanggah dengan dasar yang dikeluarkan oleh kerajaan.

Perbahasan berkenaan dengan merapatkan saff solat sememangnya satu perkara yang dititik beratkan oleh Baginda Nabi SAW dan para sahabat.

Menjadi pegangan kita di Malaysia, apabila bertembung diantara perlaksanaan sesuatu hukum dengan kemudaratan maka Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan akan bersidang untuk mencari solusi. Solusi yang disepakati ini mengambil kira pandangan daripada para alim ulama dan pakar bidang yang berkaitan.

Misalnya di dalam isu COVID 19, pakar bidang daripada Kementerian Kesihatan Malaysia turut serta dalam perbincangan dan mengambil kira saranan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Maka hasil hukum yang dikeluarkan adalah mengambil kira kemaslahatan semasa rakyat negara kita di Malaysia.

Apabila adanya fatwa daripada pemerintah, maka terangkatlah khilaf yang ada.

Tanpa menafikan hukum yang dikeluarkan itu tidak dapat memuaskan hati sesetengah pihak, tetapi ianya dibuat mengambil kira maslahah rakyat teramai dan kemampuan peralatan perubatan yang ada dalam negara.
Timbul perbincangan apabila sah tidak dirapatkan maka Allah SWT akan memecahbelahkan hati-hati umat Islam.

Ya memang benar. Bahkan terdapat beberapa hadis yang menyatakan berkenaan dengan ancaman bagi orang yang tidak merapatkan saff seperti akan dilemparkan perasaan benci membenci, api permusuhan dan sebagainya.

Saya ingin mengajak rakan-rakan semua untuk berfikir. Tercetusnya perasaan benci membenci antara satu sama lain, permusuhan dan sebagainya bukan semata-mata berpunca daripada saf yang tidak sempurna.

Beribu tahun lamanya kita solat dalam keadaan saff yang sempurna, tetapi umat Islam saling berpecah diantara satu sama lain. Negara-negara Islam khususnya di asia barat perang sesama saudara antara satu sama lain. Bermula daripada negara utara semenanjung tanah arab sehinggalah ke selatan umat Islam berperang sesama sendiri kerana perebutan kuasa dan berbeza pandangan mazhab.

Tanpa menafikan zahir hadis, tetapi hadis tersebut mestilah ditafsir dan dibincangkan dalam konteks semasa. Jika tersebarnya COVID 19 dimasjid, api permusuhan dan perpecahan akan makin tersebar luas dinegara kita.

Mohon maaf jika saya tidak menjawab dengan mengemukakan hadis dan dalil Al Quran sebagai sandaran. Ini adalah sekadar coretan santai petang untuk direnungkan bersama.

Apa yang pasti, menulis sesuatu perbahasan hukum yang bercanggah dengan hukum yang diputuskan oleh ulil amri dalam keadaan darurat selepas dibincangkan secara terperinci oleh pakar bidang itu bukanlah cara yang terbaik.

Dalam waktui biasa ianya mungkin boleh dibahaskan, tetapi apabila berlaku darurat kita semua meletakkan keyakinan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan tokoh agamawan yang bersidang dalam menyusun urusan kita bersama.

Dalam keadaan trend COVID 19 yang makin naik sedikit beberapa hari ini, usah keluarkan pandangan yang meresahkan lagi masyarakat awam!

Kita bertawakkal, tetapi kita juga perlu berusaha.

Salam Ramadan.

Faisal Mustaffa
Jitra, Kedah

This entry was posted in Artikel. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s