Zakat Membasmi Kemiskinan

Kemiskinan merupakan isu “evergreen” yang dibincangkan dalam setiap zaman. Baik didalam sistem ekonomi sosialis dan kapitalis, kemiskinan tetap wujud. Ribuan tahun manusia memerah akal untuk mencari solusi yang tuntas, tetapi gagal menemui solusinya.

Di dalam Islam, penekanan Islam berkaitan dengan kemiskinan ini boleh dilihat daripada Al Quran dan Hadis berkisar tentang kemiskinan. Bahkan Islam datang dengan solusi untuk membasmi kemiskinan.

Sistem zakat, sedekah, jariah, infak, wakaf dan sebagainya antara tujuannya adalah untuk memberi jaminan dan mendayaupayakan golongan fakir dan miskin.

Berbeza dengan sistem kapitalis dan sosial yang semata-mata bergantung dengan akal manusia yang menciptanya, sistem yang dijadikan oleh Allah ini merupakan sistem yang syumul dengan mengambil kira kedua-duanya.

Sistem pembasmian kemiskinan yang diwahyukan oleh Allah SWT bukan bersifat qat’ie kaedah perlaksanaannya, tetapi terbuka kepada ijtihad-ijtihad baharu sesuai dengan perubahan zaman dan ekonomi semasa.

Sudah pasti, sistem yang dicipta oleh Allah SWT ini lebih kuat dan utuh kerana ianya datang daripada Pencipta manusia. Allah sebagai pencipta tahu sifat dan tabiat manusia sepanjang zaman dan apakah ramuan terbaik bagi menyusun kehidupan manusia. Manakala akal manusia diberikan pilihan untuk berijtihad berkenaan dengan kaedah perlaksanaan untuk menjayakan ramuan tadi.

Allah tahu manusia itu sifatnya kedekut, maka diwajibkan zakat. Bagi golongan yang berat untuk bersedekah, tidak dapat tidak jika mempunyai lebihan harta mereka wajib untuk dizakatkan. Hasil didikan melalui kewajipan berzakat, ianya akan melunakkan hati orang kaya untuk tidak takut bersedekah.

Orang yang berzakat, apabila mula merasai nikmat berzakat mereka akan terus berani memberi daripada harta yang mereka ada. Harta yang diberi, makin berkembang dan terus berkembang. Tidak seperti logik akal, makin memberi makin berkurang. Tetapi makin memberi, harta yang ada makin berkembang dan memberikan kesejahteraan kepada jiwa si pemberi.

Islam datang melengkapi kehidupan. Menyusun atur bagaimana si kaya dan si miskin bersinergi diantara satu sama lain. Saling lengkap melengkap.

Sunatullah kehidupan,
Ada lelaki dan ada perempuan,
Ada kecil dan ada besar,

Maka disana ada sikaya yang menjadi ‘pasangan’ kepada si miskin.

Jom kita berzakat, kerana zakat itu adalah bakti kita kepada mustahik untuk sampai amal kepada Allah SWT.

Faisal Mustaffa
Alor Setar, Kedah

This entry was posted in Artikel, Zakat. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s